Kako kupiti biljarski stol

 

Ponukani sve učestalijim pozivima vezanim za servis biljarskih stolova proizvedenih u Kini odlučili smo napisati ovaj tekst.

Prvo i osnovno: servis kineskih stolova nije moguć, odnosno, skuplji je od same cijene takvog novog stola. Kineski biljarski stol možete kupiti već od 2000kn pa naviše. Za sve one koji su uvjereni da ih takav stol može zadovoljiti, bilo bi dobro da pročitaju ovaj tekst do kraja.

Na što obratiti pozornost pri kupovini biljarskog stola?

  • Funkcionalnost
  • Izrada
  • Kvaliteta upotrijebljenih materijala

–        kvaliteta platna

–        kvaliteta gumenih mantinela

–        kvaliteta ostalih materijala

  • Stabilnost stola
  • Estetika

Pa krenimo redom…

Funkcionalnost

Da li ste se ikad zapitali, što je najskuplje kod kupovine biljarskog stola? Najskuplja stvar pri nabavci biljarskog stola je prostor koji planirate popuniti biljarskim stolom. Za komotno igranje biljara potrebno Vam je cca 20m2 prostora. Uzmimo da Vas je prostor koštao minimalno 7500kn/m2 (cca 1000EUR/m2). Dakle, za prostor na kojem želite uživati u igri biljara spremni ste odvojiti 150 000kn. Pretpostavljamo, ako ste spremni odvojiti toliko prostora za biljarski stol, svakako Vam je onda bitno da li ćete u igri uživati ili ne.

Nije dovoljno da izgleda kao biljar, bitno je i da funkcionira kao biljar.

Kvaliteta ugrađenih materijala, način izrade, konstrukcija i još mnogo toga utječe na funkcionalnost biljarskog stola.

Izrada

Način na koji je stol konstruiran i izrađen bitno utječe na funkcionalnost stola i kvalitetu igre. Slijedeća bitna stvar vezana za konstrukciju stola je mogućnost servisiranja i održavanja stola.

Biljarski stol je stvar koja će s vremenom sigurno zahtijevati održavanje. Isto kao npr. automobil. Da li bi kupili auto koji se ne može servisirati? Biljarski stolovi iz Kine su konstruirani i izrađeni na takav način da proizvođača, odnosno tvornicu, u izradi koštaju što manje (jeftini materijali, jeftina radna snaga itd.). Onog momenta kad stol napusti njihovu tvornicu njih više ne zanima kako će netko na drugom kraju svijeta održavati taj proizvod, odnosno da li će ga održavati ili baciti u smeće.

Kvaliteta upotrebljenih materijala

  • Kvaliteta platna

Platno na jeftinim stolovima ustvari i nije platno nego plastični pokrov. Često puta je ta imitacija platna i prenaglašena, tako da imate površinu stola koja ima efekt travnjaka (prečupavo platno), što rezultira drastičnim usporavanjem kugle. Takvo platno u kombinaciji s tvrdom mantinelom za posljedicu ima prerano  i prebrzo usporavanje kugle, što ubija svaki gušt igre biljara. Drugim riječima, svaki udarac morate odigrati punom snagom. S razlogom postoje platna specijalno namijenjena za biljarske stolove. Osnovna karakteristika im je da nemaju potke, odnosno smjera tkanja. Uprotivnom bi, kugla pri slabijim udarcima pratila smjer tkanja.

  • Guma za mantinele

Guma od koje je izrađena mantinela treba biti točno određene tvrdoće. Kao što smo već napomenuli, pretvrda guma ne odbija dobro kugle i dobijete efekt „drvene“ mantinele.

  • Kvaliteta ostalih materijala upotrebljenih za izradu stola

U zadnjih 10-tak godina MDF je skoro potpuno zamijenio kamene ploče u izradi kućnih biljarskih stolova i pokazao se kao dostojna zamjena. No ni svaki MDF nije dobar MDF. Postoje različite kvalitete i proizvođači MDF ploča. Susretali smo se sa MDF pločama na jeftinim stolovima koje su bile malo bolje od običnih kartonskih ploča.

Obratite pažnju od čega su izrađene noge, te kako je riješen spoj noga i samog stola jer o tome uvelike ovisi stabilnost stola.

Stabilnost stola

Stabilnost stola ovisi o masi stola, načinu konstrukcije i vrsti upotrebljenih materijala. Ukoliko se odrasla osoba nasloni na stol, a stol je prelagan ili loše izrađen, neželjeni efekt će biti bježanje kugli po stolu i pomicanje cijelog stola.

Estetika

Zadnje, ali svakako ne i najmanje bitno je estetski dojam. Biljarski stol kao dio interijera trebao bi oplemenjivati prostor kao cjelinu.

Zar Vam zaista treba stol boje senfa sa plastičnim čoškovima koji otpadaju pri prvom pogledu?

Zaključak

Za kraj ponudili bi Vam slijedeće razmišljanje.

Odnosi se na sve Vas koji razmišljate o kupovini biljarskog stola kao privatne osobe, a posebno na turističke djelatnike koji ulaganjem u biljarski stol ulažu u proširenje svoje turističke ponude, te poboljšanje ukupnog dojma kod svojih gostiju. Svakako Vam je bitno da vaši gosti svojim prijateljima ispričaju kako su kod Vas igrali biljar, a ne pokušavali igrati biljar. Uz to, pretpostavljamo da Vam je također bitno da vaša investicija izdrži više od jedne sezone.

Kako ste spremni potrošiti 20m² prostora za biljarski stol, razmislite o svemu ovome prije nego što odlučite kakav biljarski stol želite

Naš savijet za kraj bio bi…

Smatrate li ulaganje 6000-10 000kn u biljarski stol prevelikim, možda bi bilo bolje da još jednom razmislite, odgodite ili odustanete od kupnje biljarskog stola, jer pretjeranom štednjom na kupovini biljarskog stola griješite. Iskustvo i vrijeme je pokazalo da ne biste bili prvi koji su pogriješili.

Time se vraćamo na početak i ono što nas je ponukalo da Vam napišemo sve ovo…